Son derece basit olarak görülse de aslında karmaşık bir çalışma prensibine dayanan garaj kapıları sadece araçların güvenli şekilde tutulmasını sağlayan bir sistem olarak görülmemesi gerekir. Bugün konutlar dışında alışveriş merkezlerinin otoparklarına giriş çıkışlarda ya da villa ya da site tipi mülklerin araç giriş bölümlerinde karşımıza çıkan bu sistemler yaklaşık 30 adet parçanın Fen Mühendislik uzman personeli tarafından 30 adet parçanın titizlikle bir araya getirilmesi sayesinde çalışır. Hızlı giriş çıkışı sağladığı kadar bir o kadar da güvenlik avantajları sunan garaj kapılarında dikey ve yatay ray sistemleri önemli bir yer tutar.
Garaj Kapısı Nasıl Üretilir?
Fen Mühendislik deneyimi ile güncel teknolojik üretim araçlarından önemli bir destek alınarak elde edilen garaj kapısı parçaları arasında tarsiyon ve tersiyon yay sistemleri, tekerlekler, halat sistemleri, bağlantı elemanları, tamburlar ve dört taraflı sızdırmazlık contaları gibi çok sayda parça bulunmaktadır. Tavana kayar kapı sistemleri adı altında genel bir tanımlama içerisinde de görülen sistemin çalışabilmesi adına en önemli unsur bir kirişin varlığıdır. Üstten ve yandan germe şeklinde 2 çeşide ayrılmış olan çalışma prensibine göre üstten tarsiyon kapılara en az 220 mm, yandan germe kapılar için de en az 150 mm kiriş mesafesi gereklidir. Bazı yapılarda söz konusu kirişlerin olmaması durumunda yapay kiriş açımı yapılmaktadır.
Garaj Kapısı Avantajları Nelerdir?
Bu sistemler her şeyden önce güvenliği ön planda sistemler olması nedeni ile sadece aracınızı değil bulunduğu yapının da güvenliğini sağlamaktadır. Elektrik kesintisi gibi durumlarda motor sistemi iptal edilerek manuel çalıştırma seçeneğine bulunan garaj kapısı özellikleri arasında opsiyonel kullanıma uygun olması da gelmektedir. Gerekli görülmesi halinde emniyet fotoseli de bağlanabilen sistemlerde yer alan çekme motorları yağlama gerektirmemekte ve kapı panellerine dekoratif unsurlar olarak çeşitli şekillerde pencereler de takılabilmektedir.